agenda

10 opruimtips voor beginners

Hier vind je alvast 10 opruimtips voor beginners om je huis beter op te ruimen en te organiseren en dit ook zo te houden. Ben jij er klaar voor om je huis op te ruimen? Deze tips worden ook besproken in de Bricolee TV van februari.

Hier zijn dan de handig en gemakkelijke opruimtips voor beginners:

OPRUIMTIP 1: Vaste plaats

Opruimtip 1 voor beginners

OK, ben jij ook degene die je sleutels altijd zoekt alvorens naar het werk te vertrekken? Ben jij ook degene die papier opstapelt op verschillende plaatsen, omdat je niet weet waar het thuis hoort.

Geef alles een logische vaste plaats. Dat wil niet zeggen, dat je sleutels aan de voordeur moet bewaren, als je telkens langs de achterdeur naar boven gaat. Denk eens na, waar is een logische plaats voor je sleutels? Leg ze voortaan altijd daar.

OPRUIMTIP 2: Begin Klein

Opruimtip 2 voor beginners

Ik vind het super dat je je hele huis wilt opruimen, maar dit kan je niet op 1 dag en hou je ook niet vol. Begin met een kleine plaats, dat je op dit moment irriteert. Bv. De rommellade in je keuken. Zelfs als dit al te overweldigend is, begin dan eerst met 3 dingen weg te gooien uit 1 la. En de volgende dag 3 dingen te verplaatsen naar een andere logische plek.  Eens je gestart ben, ben je meer gemotiveerd om te blijven werken. Het is als de wet van beweging. Het kost ons veel energie om te starten, maar eenmaal in beweging, blijft onze energie gemakkelijker behouden.

OPRUIMTIP 3: Muziek

Opruimtip 3 voor beginners

Opruimen en organiseren is niet tijdrovend, het zorgt dat je tijd bespaart. Maak het leuk, doe het met je kinderen als activiteit, zet wat muziek op, maak er een spel van, …

OPRUIMTIP 4: Tijdsspanne

Opruimtip 4 voor beginners

Wat altijd goed werkt voor mij, is hoeveel je kan doen in 15 minuten. Ik zet bv. Een timer op mijn gsm of smartphone voor een korte tijdspanne en ik probeer dan in 15 minuten zo efficiënt mogelijk te zijn.  Je zal verbaasd zijn, hoeveel dingen je kan doen in 15 minuten. Door de korte tijdspanne, ben je meer gefocust en kan je dingen effectiever doen.

OPRUIMTIP 5: Start zelf

Opruimtip 5 voor beginners

Je wilt dat je kinderen hun boel opruimen en je partner ook. Maar er is nog werk aan de winkel. Begin eerst bij jezelf. Ben jij het goede voorbeeld? Ben jij zelf consequent? Dus start eerst bij jezelf en de rest zal volgen. Dit wil niet zeggen, dat je hun spullen moet opruimen. Maar geef alvast het goede voorbeeld. Van wie anders zullen ze het leren?

OPRUIMTIP 6: 3 Dozen

Opruimtip 6 voor beginners

Als je gaat opruimen, is het handig om 3 dozen bij de hand te hebben om te sorteren. 1 voor vuilnis, mag weg, 1 voor te doneren, 1 voor andere kamer. Je zal zien dat dit je helpt om beslissingen te maken. Je kan het dozen systeem ook uitbreiden, maar dit helpt je alvast.  Ik heb zowiezo een doos in mijn garage zitten met mag weg en om de zoveel maand, doen we dit naar het containerpark.

OPRUIMTIP 7: Niet multitasken

Opruimtip 7 voor beginners

Mocht je het nog niet weten, multitasken is niet sneller of beter.  Dus stop er onmiddellijk mee. Focus je op 1 taak en als deze klaar is op een andere taak. En zo verder.

OPRUIMTIP 8: Nooit met lege handen

Opruimtip 8 voor beginners

Ga je de éne kamer in, neem dan iets mee.

Ga je naar boven, neem dan iets mee. Dus ga nooit met lege handen van de éne naar de andere kamer. Dit bespaart je tijd bij het opruimen.

OPRUIMTIP 9: Notitieboekje en agenda

Opruimtip 9 voor beginners

Gebruik een notitieboekje en agenda om al je ideeën , dingen om te doen te noteren. Zodat je dit niet allemaal in je hoofd moet noteren.

OPRUIMTIP 10: Leg de lat niet zo hoog

Opruimtip 10 voor beginners

Ik ben voor een opgeruimd en georganiseerd huis, want het bied vele voordelen. Maar dit wil niet zeggen dat er geen rommel mag zijn, dat je geen verzameling mag hebben, dat er geen Lego op de vloer mag liggen. Een huis is om in te leven. Het is enkel als je huis je stress bezorgt, dat je maatregelen dient de nemen.

Hopelijk heb je genoten van deze 10 opruimtips voor beginners en kan je van start gaan om deze in jouw huis toe te passen.

Add A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.