10 productiviteithacks voor thuis

productiever werken

Ja, het thuiswerken wordt sinds het Corona virus populairder (en soms noodzakelijk), maar hoe werk je nu eenmaal productiever van thuis uit. Met deze 10 productiviteithacks voor thuis kan je je meer focussen op het werk dat écht telt. Laten we beginnen…

https://youtu.be/D49p1KhgMa0

Productiviteithack 1 : Minder het smartphone gebruik

Heel veel van ons zijn dikwijls afgeleid door de smartphone en voornamelijk sociale media en binnenkomende meldingen van mail en Whatsapp.

Hierdoor geraakt je focus snel zoek en duurt het daarna langer om terug je aandacht op je werk te vestigen. Daarom raad ik aan om je smartphone uit het zicht te leggen. Bv. in een ander kamer of achter je laptop, zodat je veel minder geneigd bent om deze op te nemen.

Mocht er echt gebeld worden, kan je het nog steeds horen; Dus ook dat is geen excuus meer.

Productiviteithack 2 : Focus bij nietszeggende taakjes

Soms doe je nietszeggende taakjes en klusjes rond het huis in je pauze op het einde van je werkdag. Met nietzeggend wil ik niet zeggen, dat ze niet moeten gebeuren, maar dat ze op een soort van automatische piloot gebeuren en weinig hersenactiviteit vergen. Zoals bv. strijken, de was opplooien, afwassen, …

Deze tijd kan je 2-ledig vullen door muziek op te zetten of te luisteren naar een podcast of een Youtube filmpje. Het vergt voor deze taakjes niet meer denkwerk en kan je beide aan. Dus als je hiervoor zogezegd geen tijd hebt, heb je het dus mis.

Productiviteithack 3 : Gebruik voicememo’s

Deze productiviteithack heb geleerd van mijn dochter. Ik zag ze op een gegeven moment via Whatsapp voicememo’s inspreken aan haar vriendinnen.

Dus niet bellen, maar effectief berichtjes inspreken. Je doet dit door het microfoontje te gebruiken beschikbaar op Whatsapp, naast het tekstveld. Dit is natuurlijk gemakkelijker en sneller dan alles te moeten typen.

Ik vond het geniaal. Het bestond natuurlijk al langer, maar ik had nooit eerder gebruikt. En nu vind ik het super handig.

Productiviteithack 4 : 2 bureaubladen voor privé en werk

Wist je dat je meerdere bureaubladen in Windows kon plaatsen. Je kan deze gebruiken voor bv. je werk en je privéscherm te scheiden, alsook een apart bureaublad voor meerdere projecten. I just love it.

Soms heb je op je privé bureaublad en brower allerlei zaken staan zoals Facebook, privéfoto’s en of shortcut naar spelletjes en lopen deze soms samen met shortcuts naar belangrijke pagina’s voor het werk en software dat je nodig hebt voor het werk. Je kan deze nu perfect splitsen, zodat je minder snel wordt afgeleid.

Productiviteithack 5 : Start met een timer

Soms heb je echt geen goesting om te starten met werken. Door de truc met de timer te gebruiken zorg ik er eigenlijk voor dat ik mezelf kan motiveren om een half uur of tien minuten te werken.

Eenmaal begonnen, vind ik het ook niet erg meer om verder te doen. Starten is altijd het moeilijkste. Dus zet bv. die timer op 10 minuten en zeg dat je bv. je facturen gaat betalen in 10 minuten tijd. Je zal zien het werkt écht.

Productiviteithack 6 : Niet kritisch is niet perfect

Deze productiviteithack gaat over prioriteiten stellen. Als het geen kritische taak is, hoeft het ook niet perfect te zijn. Je bed opmaken is geen kritische taak (al raad ik het bed opmaken s’morgens wel aan) maar het hoeft niet perfect. Dus doe het, maar steek geen tijd in de details, zoals bv. de kussens helemaal goed te leggen of je lakens te strijken.

Zorg dat je je focust op wat voor jou belangrijk is en wat écht gedaan moet worden die dag en steek hier je tijd en energie in.

Productiviteithack 7 : Weg namiddagdip

Meestal krijg ik een energiedipje rond 3 uur in de namiddag en zou ik eventjes op mijn bed willen liggen, maar dat gaat helaas niet.

Daarom raad ik aan om even frisse lucht te nemen of een wandelingetje te doen. Lukt het niet om naar buiten te gaan, doe dan de 7 min workout app met je kinderen. Lachen en energie tegelijkertijd.

Productiviteithack 8 : Wandel naar je werk (thuis)

Soms is de lijn heel dun tussen werk en privé, zeker als je moet thuiswerken. Elke morgen start ik met een wandelingetje rond de blok en als ik terug kom, weten mijn hersenen dat het tijd is om te werken en doe ik ook geen privé taken meer. En die frisse neus zorgt er ineens voor dat je relaxt kan starten.

Productiviteithack 9 : Spullen veroorzaken stress

Degene die mijn site al hebben bekeken weten dat spullen de nodige stress en afleiding kunnen bezorgen. Probeer dan ook rommel te vermijden als je aan het werken bent. Je kan dit elke dag bijhouden, door bv. elke dag 2 spullen weg te doen die je niet meer nodig hebt. Of op de juiste plaats leggen. Je zal versteld staan. Minder rommel, is minder afleiding en je kan meer gefocust werken.

Productiviteithack 10 : Papieren hoopjes vermijden

Met spullen bedoel ik ook papier. Tijden het werken kan dit nogal opstapelen. Zorg dat je een map of doos bij de hand hebt om al je papieren in op te bergen voor werk en/ of privé zodat alles tijdens het werken overzichtelijk blijft en je niets kwijt geraakt.

Hopelijk vond je deze tips nuttig en ga je ze gebruiken. Laat me weten wat je ervan vond?

Bricolee

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.