10 tips – Nooit meer decemberstress

10 tips – Nooit meer decemberstress

Het leven na corona is één groot feest! Of dat zou het toch moeten zijn!

We nemen ons druk leventje weer op en plots staan Sinterklaas en Kerst weer voor de deur. Elk jaar staan we steeds voor dezelfde verrassing.  We rushen weer door de winkelstraten om last-minute cadeautjes te vinden. We hebben al helemaal geen tijd om kerstkaartjes te schrijven. Feestjes geven is nog wel leuk, maar al dat gedoe is er teveel aan. Oh, en dan moeten we die kerstboom nog van zolder halen … Het is allemaal niet simpel. Heb jij ook al last van decemberstress?

Of toch wel?

Natuurlijk wel. We zijn het alleen het organiseren wat verleerd.

Weg met die kerst stress
Wil je nog meer tips om eindejaar stress te vermijden?

Tip 1: Wat betekent voor jou eigenlijk een december (feestdagen) zonder stress?

Weet wat je wil, want voor iedereen is een perfecte, imperfecte decembermaand net iets anders. Voor de één is het feesten van s’morgensvroeg tot s’avonds laat en voor de ander genieten in stilte en de natuur of gezellig samen zijn met je kinderen en je partner, … Een mengeling hiervan kan natuurlijk ook.

Maar het gaat zelfs verder, wordt jij vrolijk van leuke kerst knutsels en frutsels? Misschien feestjes organiseren? Winterwandelingen maken? Kerstboom optuigen? Op reis gaan? of juist helemaal niet?

Opgelet!

Als je deze oefening doet, moet je in je achterhoofd houden dat je geen geldzorgen hebt, je alle tijd van de wereld hebt, je je goed in je vel voelt en je familie en vrienden de beste te wereld zijn,… Zie het als een inspiratiemoment waar we ons geen zorgen maken. No stress remember.

Als je eenmaal beseft wat jij graag doet, kan je ook betere beslissingen maken om een perfect, imperfecte feestmaand te creëren.

Schrijf even 10 punten op die je graag doet of zou willen doen en schrijf even 10 punten op waar je stress van krijgt of niet graag doet.

De eerste stap is gezet naar een december zonder stress, want je weet al wat je wilt.

Als je wil kan je nog een stap verder gaan: Doe deze oefening met je huisgenoten, zodat jullie samen de perfecte, imperfecte decembermaand beleven. Wat is de eerste stap om je stresspunten om te toveren naar iets positiefs? En wat is de eerste stap om je droom decembermaand te verwezelijken afhankelijk van de situatie waar je nu zit.

FZS boek cover
Het boek “Feestdagen zonder stress”, het perfecte cadeau (voor jou)

Tip 2: Schrijf het van je af en geniet van een december zonder stress

Maak je hoofd leeg door alles op een vaste plaats te noteren, zodat jij enkel die vaste plaats moet onthouden en niets anders. Elk jaar opnieuw weet je dat Sinterklaas en Kerst voor de deur staan en toch voelt het steeds als een verrassing, niet? Dus tijd om je agenda en notitieblok te gebruiken. En deze het werk voor jou te laten doen. Hierin schrijf je al je ideeën, inspiratie, todo’s, afspraken, … zodat jij weet wat je te doen staat.

Cadeaulijst

Al starten met een cadeaulijstje (in je notitieblok) voor jezelf en je huisgenoten, maar ook voor anderen waar je een cadeautje voor moet kopen, doet wonderen voor je feestdagen zonder stress.

Er is hier wel 1 cruciaal element, je dient deze op regelmatige tijdstippen (min. 1 vast moment per week : +- 15 min) te bekijken om je nooit meer te laten overweldigen en dus geen stress meer te ervaren.

Feestdagen zonder stress, planner werkboek
De planner van “Feestdagen zonder stress” e-pdf kan je hierbij helpen, nooit meer decemberstress.

Tip 3: Laat je inspireren en plaats je in een feestmindset

Je ben zo bezig met je drukke dagdagelijkse bezigheden, dat je in deze rush blijft hangen en eigenlijk vergeet waarom de decembermaand draait. Het is je beloning voor een jaar hard werken, een rustpauze om het nieuwe jaar vol energie te starten, het is een tijd om gezellig samen te zijn met familie en vrienden, …

Tijd om in de feestdagen mindset te komen door wat inspiratie op te doen. Bezoek een kerstmarkt, lees een kersttijdschrift, laat wat potpourri branden, maak Sinterklaas knutsels, doe een wijnproefavond met je vriendinnen, … Wat jou ook mag inspireren? Of zoek een nieuwe uitdaging?

Jij bent dit jaar niet de grinch : )

Tip 4: Pauze nemen is nodig

Soms proppen we onze agenda’s gewoon te vol, waardoor je van het ene feest naar de andere activiteit rolt, zonder bewust te genieten. Prop je agenda niet te vol en maak bewuste keuzes. Jij kent je draagkracht het beste. Door de eerste oefening te doen, weet jij wat jij graag doet en kan je betere keuzes maken in welke activiteiten je wil deelnemen.

Ik weet het soms moet je wat water bij de wijn doen, maar bekijk het even uit alle standpunten zodat jij niet uitgeblust het nieuwe jaar start.

Denk even aan deze: Ik ga niet naar dit feest, omdat ik het NIET druk wil hebben. Eventjes omdenken.

Oh, en een hele belangrijke: Wanneer is het nog een tijd , dat je tijd voor jezelf neemt. Een ongestoord momentje alleen voor jou. Vergeet jezelf niet!

Tip 5: Tijd voor een budgetplan voor je centjes

De centjes die vloeien in de decembermaand zijn bewust en ook onbewust een stressfactor voor ons. We weten niet goed wat we spenderen in de decembermaand aan cadeautjes, kerstkaarten, feestjes, activiteiten, kleding, … dat we in januari verbaasd staan met ons gat in ons hand. En misschien is het niet zo erg, maar je kent dat gevoel wel dat het knaagt in je achterhoofd, omdat je weet dat je veel geld hebt opgedaan.

Een budgetplan opstellen helpt hierbij om je centen te controleren, maar om al met een kleine tip te starten, kan je al een bedrag op zij zetten, bv. 500 euro en dat is wat je deze decembermaand met je gezin aan activiteiten gaat op doen, niet meer , niet minder. Een zeer creatieve oefening.

Psst. Het bedrag kan je kiezen hoor en elk jaar hoeft niet hetzelfde te zijn. Ga jij de uitdaging aan?

Tip 6: Durf keuzes maken

In de decembermaand en de maanden voordien dienen we meer keuzes te maken dan anders, omwille van de feestjes die eraan komen. Keuzes die we niet durven maken, zorgt voor stress. Je weet niet welk cadeautje je wilt kopen? Je weet niet goed welk menu je wil presenteren met de feestdagen? Wie ga ik uitnodigen? Welke datum zou ik prikken? Welke kleur wil ik van kerstballen in de boom? Heb ik dit decoratie item nodig? Welke outfit ga ik aandoen? Ga ik naar dit feestje gaan?

Tijd om knopen te leren doorhakken. Met je inspiratie-oefening en budgetplan in je achterhoofd kom je al heel ver in betere keuzes maken. Ga vol zelfvertrouwen er staan en hak die knopen door met de info die je nu hebt. We krijgen minder stress van een slechte beslissing, dan van een beslissing dat we niet durven nemen.

Wat houd je tegen om die beslissing te maken? Maak er werk van. Zeg vaarwel tegen die perfectiedrang.

Tip 7: Organiseer jezelf, je hebt meer tijd dan je denkt

Zoals ik al eerder zei, heb je in de decembermaand meer stress omdat er extra zaken (cadeautjes, kerstkaarten, feestjes, …) op je pad komen. Maar eerlijk gezegd de kans dat je al elke dag bewust of onbewust in stress leeft, zorgt ervoor dat je dit extremer ervaart in de decembermaand. Wees eens eerlijk, maar ben je niet elke dag, elke week aan het stressen, hollen, rushen, … niet oprecht aan het genieten?

Het probleem is niet dat we tijd te kort komen, maar dat we onze tijd (energie) niet goed invullen. Is het misschien niet tijd om een verandering aan te brengen in je dagdagelijkse leven, hoe klein ook, zodat jij meer kan genieten, elke dag.

Een goede dagdagelijkse basis organisatie moet je zien als een fundering, zodat wat het leven je ook brengt, stress geen kans maakt. Je kan echt leren organiseren. Probeer uit die sleur te geraken.

Bv. Boekentassen de avond voordien voorbereiden, een half uur sporten tijdens de hobby’s van je kinderen, een agenda gebruiken, je papierwerk sorteren, een boek lezen, een nieuw recept uitproberen,…

Tip 8: Organiseer je huis voor de feestmaand

We hebben het nu voornamelijk gehad over jezelf organiseren om geen stress te ervaren tijdens de feestdagen, de decembermaand. Maar ook een opgeruimd huis kan je helpen om minder stress te ervaren. Over je huis opruimen kan ik je een heleboel dingen vertellen, als opruimcoach, professional organizer, maar ik zal hier alvast enkele tips geven.

Zorg voor een cadeau- en inpakstation, dit is een vaste plaats in huis waar je al je cadeau- en inpakgerief bij elkaar houdt, zodat je dit gemakkelijker terugvindt en gaat gebruiken. Gedaan om een schaar te zoeken en zonder inpakpapier te zitten.

Hetzelfde kan je doen met een wenskaartenstation, dit is ook een vaste plaats om je wenskaarten te schrijven. Ja, hier heb je echt wel tijd voor. Hier verzamel je al je spullen om je wenskaarten te schrijven, niet alleen voor Kerst, maar voor elke gelegenheid. Tijd om die postzegels te kopen. : )

Tip 9: Gebruik handige feestlijstjes elk jaar opnieuw

Elk jaar staat Sinterklaas en Kerst, maar ook Advent, Nieuwjaar, … voor de deur en dien je heel veel zaken hetzelfde te regelen, waarom geen vaste lijstjes maken, zoals een feestchecklist / draaiboek bijhouden of een kerstboodschappenlijstje, vaste recepten, cadeaulijsten, decoratieplan voor kerst, … die je elk jaar opnieuw kan gebruiken zodat je niet elk jaar opnieuw dezelfde denkoefening moet doen. Dit helpt enorm.

In je feestdraaiboek kan bijvoorbeeld staan, uitnodigingen schrijven, uitnodigingen versturen, … , vlees ontdooien, tafel dekken, muren versieren, gerecht 1 maken, ….

Deze lijstjes moeten niet perfect zijn, je vult ze elk jaar bij aan, zodat je steeds betere lijstjes krijgt. Als dat niet handig is?

Tip 10: Voorkom die winterdip

December wil ook zeggen dat de dagen donkerder worden en dit is niet goed voor ons humeur, alsook ons energieniveau. We hebben minder zin in vanalles en het is buiten zo koud. En dat is niet goed voor ons stress niveau. Blijf gezond eten en kom buiten en beweeg, al is het maar 10 minuten wandelen tijdens je middagpauze. Geef de winterdip geen kans en geniet van je perfecte, imperfecte feestmaand ooit.

Cadeautjes
Wil je nog meer tips rond organiseren van de feestdagen, tijd om je aan te sluiten voor onze “Facebookgroep” “Feestdagen zonder stress

En dan nu tijd voor actie: Leer jezelf voor altijd organiseren. Ervaar die rust in je hoofd en wees deZENber. Klaar voor een nieuw jaar vol energie. En onvergetelijke feesten.

Foto’s zijn van “Visuele Verhalen”

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.