Corona organisatie – Organiseren van mondmasker en handgel

Corona organisatie – Organiseren van mondmasker en handgel

Loop jij terug naar je auto omdat je je mondmasker bent vergeten? Weet je ook niet meer welke wetgeving er nu van toepassing is? Doen je handen pijn door het teveel wassen met alcohol gel? Mijd je winkels om al deze poespas niet te moeten doen?

Corona tijd vraagt een aanpassing van onze dagdagelijkse gewoontes. We moeten onszelf nieuwe routines aanleren in ons leven om onze gezondheid te kunnen behouden.

En zoals het altijd gaat om een goede gewoonte in te bouwen, kost dit tijd en gebeurt dit met vallen en opstaan.

Er is al zoveel geschreven over heel deze Corona heisa, maar deze blogpost geeft je praktische tips om deze nieuwe maatregelen je eigen te maken en dat met een positieve mindset.

We geven je tips mee hoe je best je mondmasker veilig bewaart en hoe je ervoor zorgt dat je deze altijd bij je hebt. We geven je ook tips om je vlotter aan te passen aan de wisselende wetgevingen in Coronatijd. We leren je jezelf en je gezin organiseren om veilig je ding te doen met deze Covid19.

Meer weten over je huis in veiligheid organiseren? Check dan deze blogpost om je huis te organiseren tegen allerlei gevaren. Nee, nee je moet geen schrik hebben hoor : )

Corona organisatie checklist

Dit Corona organisatie overzicht voor je thuis kan je hier ook in pdf downloaden.

Organiseer jezelf in Corona tijd

De wetgevingen rond Corona veranderen elke dag. Op het moment van schrijven zijn we verplicht om altijd onze mondmaskers bij te hebben en deze te dragen op drukke plaatsen en in winkels. In de provincie Antwerpen is er op dit moment een avondklok en zijn de maatregelen nog strenger.

We dienen onze handen regelmatig te wassen en bij elke winkel staan er handgel pompjes in ons bereik.

We dienen ruime afstand te houden van onze medemens, die niet in onze bubbel zit. En deze bubbels wijzigen geregeld.

Verplichte Quarantaine na terugkomst van het buitenland en we mogen ook niet meer zomaar gaan en staan waar we willen.

Allemaal nieuwe regeltjes waar we ons aan moeten houden.

Maar we gaan ons niet laten kennen hé. We passen ons aan!

De motivatie voor verandering

Zoals het gaat met een nieuwe gezonde gewoonte aan te leren, start alles met de basis en dat is motivatie. Onze gezondheid is natuurlijk de beste motivatie dat er is, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Zelfs rokers weten dat het beter is om te stoppen met roken, maar toch is het heel hard om dit af te leren. Gewoontes die je elke dag doet afleren is niet vanzelfsprekend.

Als je het niet doet voor je eigen gezondheid, dan kan je je misschien plaatsen in de gezondheid van je bomma of opa om de nodige motivatie te vinden om deze nieuwe gewoontes aan te leren.

Als dat het nog niet doet voor jou, omdat je het allemaal minimaliseert. Enneeuh, dat je dit denkt is doodnormaal hoor. In de stappen van verandering is het normaal dat we altijd eerst in ontkenning zitten en dingen minimaliseren. Verandering en erkenning van het probleem kost tijd, zeker als je er niet direct mee te maken hebt. Er staan dus nu ook boetes bij het verbreken van de regels in de nieuwe wetgeving. Dit is misschien voldoen motivatie, want ze zitten aan je geld.

We zullen nu het maar positief inzien dat onze regering het eens is over enkele zaken, ook al vinden we dit niet eerlijk of niet allemaal nodig, maar stel je eens voor in hun plaats. Het is moeilijk voor iedereen goed te doen en ja, er zijn dingen die volgens mij beter kunnen of gedaan kunnen worden, maar weet ik alle feiten. Zie ik het volledige overzicht? Denk er even bijna.

Nu, moeten we gewoon stoppen met zagen en klagen en ons beste beentje voor zetten om deze Corona maatregelen zo goed mogelijk aan te passen.

Tijd voor actie, mocht je het nog niet gedaan hebben.

Think positive.

Mondmasker organisatie

Onze eerste goede gewoonte is om een mondmasker te dragen in drukke plaatsen, alsook het restaurant en winkelstraten. We dienen deze bovendien altijd bij te hebben en te gebruiken waar nodig. Dus ook niet vergeten je gezond verstand te gebruiken. En geef toe die mondmasker slingeren maar rond en je vergeet ze regelmatig. Is het niet?

Hoe best je mondmasker bewaren?

In de auto:

Ik heb steeds een plastic zakje met sluiting liggen in mijn auto waar ik mijn gebruikt mondmasker kan instoppen voor die dag. Ik heb deze in mijn handschoenkastje liggen.

Naast dit zakje voor het mondmasker van de dag heb ik ook een apart zakje met reserve mondmaskers liggen in mijn handschoenkastje. Mocht mijn mondmasker dan vuil worden of ik dien sneller te wisselen is dit zo gebeurd.

In de handtas:

Ook in mijn handtas heb ik nu een zakje voor het gebruikt mondmasker van de dag in te bewaren. Alsook een apart zakje voor 2 reserve mondmaskers voor mijn eigen en en zakje voor het mondmasker van mijn kinderen in geval van nood.

Op het werk:

Normaal gezien zijn ze verplicht op het werk om je te voorzien van mondmaskers waar nodig. Hier kan je ook het principe volgen van een apart zakje om te bewaren op je bureau of werkruimte, mocht je goed van op een afstand kunnen werken.

Thuis:

Thuis in je bubbel moet je geen mondmasker dragen. Maar mocht je dit toch willen, kan je ook bovenstaande regels van toepassing houden.

In je huis bewaar je wel de grote voorraad mondmaskers, dit kunnen allerlei soorten mondmaskers zijn, zoals stoffen, plastic schermen, wegwerp of uitwasbaar,…

Zorg dat dit een vaste plaats is in huis, waar je deze altijd kan terugvinden, zodat je deze nooit moet gaan zoeken. Ik heb hiervoor gekozen om dit in mijn wasplaats bij te houden.

Corona station

Ik heb hiervoor een apart bakje geplaatst met hierop een sticker “Corona” zodat alles hieromtrent kan terug gevonden worden door mijn gezin en alles blijft netjes opgeruimd. Dus ook handgels, zeep en de Covid preventie poster. Dit is ons Corona station in huis.

Waarom je mondmasker bewaren in een zakje?

De reden dat deze gebruikte mondmaskers van de dag in een zakje moet geplaatst worden, is dat als er toch nog bacteriën aan het mondmasker hangen en je hangt of legt deze zomaar in de auto en je airco of verwarming staat op, kan deze de bacteriën nog verspreiden.

Alsook je smartphone en portefeuille kunnen de nodige bacteriën bevatten, dus als je deze er gewoon naast bewaard, zou dit ook niet gezond zijn.

Ze zeggen ook dat als je een papieren zakje neemt, het virus een nog kortere levensduur heeft dan een plastic zakje. Ik had geen papieren zakje in mijn huis, daarom dat ik een plastic zakje heb genomen.

Je mondmasker nooit vergeten

Je hebt nu je mondmaskers op de juiste plaatsen, zoals je handtas of auto op het werk en thuis maar nu nog zorgen dat je deze draagt waar het nodig is.

Op weg naar buiten:

Bij de deur waar je je huis verlaat kan je best de Covid19 veiligheidsmaatregelen poster ophangen of een zelfgemaakt blaadje papier met daarop “Mondmasker en handgel niet vergeten”. Deze visuele melding zorgt ervoor dat je een extra puls krijgt met het naar buiten gaan, zodat je zeker je mondmasker en handgel niet vergeet.

Uit de auto:

Je hebt een mondmasker liggen in de auto en in je handtas, maar ook dan als je al even op bent kan je dit nog vergeten op te zetten bij het uitstappen van de auto. Plak een papiertje op je dashboard of raam van je auto bij het uitstappen met de melding “Mondmasker niet vergeten”. Dit lijkt misschien een gekke stap, maar het helpt zeker om honderd keer terug te lopen naar de auto of tegen je eigen zeggen, “Och ja”.

Op het werk:

Ook hier kan een melding op je bureau of deur van de werkruimte helpen om hier aan te denken als aan de inkomdeur van je werk. De wetgever doet dit normaal voor jou.

Drukke plaatsen, zoals winkels en restaurant:

Bij de ingang van de winkel zie je normaal gezien de melding van mondmasker verplicht bij elke inkomdeur alsook bij restaurants en andere publieke gelegenheden, maar het kan zomaar zijn, dat als je bij een restaurant even naar het toilet moet gaan en dat je opstaat zonder mondmasker omdat je er even niet aan dacht. Dit is een volkomen normale reactie.

Hier kan je beroep doen op de vriendelijke reacties van andere gasten en medewerkers in het restaurant die je hierop terecht wijzen.

Gewoon even terug gaan naar je plaats en deze ophalen. Een nieuwe routine aanleren is nu eenmaal met vallen en opstaan.

En mocht je toch wegens bizarre omstandigheden ergens staan zonder mondmasker, vraag dan vriendelijk aan de persoon ter plaatse of hij een mondmasker kan missen of dat je er 1 kan kopen.

Zie je iemand die zich niet aan de richtlijnen houden, vraag hem dan vriendelijk om zich aan te passen, maar pak het positief aan en wees niet verwijtend. Ook voor de ander is het met vallen en opstaan.

Mondmasker organisatie

Je mondmasker nooit vergeten te vervangen

Je mondmasker moet je zoals je onderbroek minstens één keer per dag vervangen. Heb je een herbruikbaar stoffen exemplaar, dan gaat deze in de wasmand en anders in de vuilbak.

Je kan bv. Elke avond als je thuiskomt het mondmasker vervangen met een nieuwe in je handtas.

Ja, ook het gebruikte mondmasker in je auto. Normaal gezien door de melding “Mondmasker niet vergeten”, vergeet je het ook niet mee te nemen terug naar huis.

In je auto heb je zowiezo al meerdere reserve mondmaskers liggen zodat je niet elke dag deze moet aanvullen, maar bv. elke week.

Ook door een melding te maken aan de deur dat je binnenkomt, met “Mondmasker niet vergeten” zou moeten helpen om dit niet te vergeten.

Natuurlijk kan je ook wachten totdat je een week hebt bijgehouden en dan alles in één keer vervangen of wassen. Maar zoek een systeem.

Nooit zonder mondmaskers zitten

Natuurlijk raad ik aan om verschillende reserve mondmaskers te hebben in je huis, auto en handtas, zodat je niet elke dag zonder komt te zitten en dat je meermaals naar de winkel moet om deze bij aan te vullen.

Je zorgt ervoor dat je met herbruikbare stoffen mondmaskers er genoeg hebt om te kunnen routineren + enkele reserve om de wasbeurten te overbruggen.

Ook door de mondmaskers op één vaste plaats in huis te houden, heb je één overzicht wat je in huis hebt en dat deze bijna op is. Licht je gezin in, dat als je bv. onder de 20 mondmaskers komt te zitten, dat je moet bij bestellen.

Aantal is natuurlijk vrij te kiezen.

Handen wassen organisatie

Hoe best je handen wassen in Corona tijd?

Je handen wassen moet je goed doen en op verschillende momenten van de dag. Hiervoor zijn verschillende informatie punten voorhanden. Hieronder gaan we verder met de praktische tips, zodat je het zeker niet vergeet.

Nooit meer vergeten handen wassen

Thuis:

Zet naast de gootsteen in je badkamer en keuken een extra busje zeep of handgel. Dit is dan meteen zichtbaar, zodat je meer geneigd bent om deze ook effectief te gebruiken.

Als je thuiskomt of vertrekt zijn er al de nodige meldingen “mondmasker en handgel niet vergeten”, deze zorgen als extra impuls om hieraan te denken deze te wassen.

Ook als je gasten krijgt aan huis, weten ze wat hun te doen staat.

Zorg ook elke dag voor een propere handdoek om je handen te drogen.

Onderweg:

In de auto (handschoenkoffertje) en in mijn handtas heb ik een klein flaconnetje met handgel zodat ik deze kan gebruiken als ik iets aanraak op drukke plaatsen en er is geen handgel op deze plaatsen voorzien, zoals bv bij het nemen van de bus of tram of het wandelen in het park of bij het nemen van een winkelkar.

Op het werk:

De werkgever heeft normaal gezien handgel voorzien op de nodige plaatsen alsook de nodige indicaties om dit regelmatig te doen. Jij kan zelf met je flaconnetje er nog één extra naast je werk plaatsen als je wil.

Opgelet: Alcoholgel zorgt ook voor het doden van de goede bacteriën, dus ik prefereer handen wassen met gewone zeep over alcoholgel. Maar ik ben natuurlijk geen dokter of viroloog.

Omgaan met flexibele wetgevingen

Op de hoogte zijn van de laatste wetgevingen rond Corona en covid19

Ja, de wetgeving wordt steeds aangepast en er circuleert allerlei correcte, maar ook minder correcte nieuwsfeiten op sociale media. Hoe zorgen wij dat we het juiste weten wat we moeten doen en dat we op de hoogte zijn, zonder misinformatie.

De gemeentes, zoals de gemeente Mol waar ik in woon geven elke dag informatie over wijzigingen en updates over de zaken in en rond Corona in de gemeente. Dit vind ik enorm handig. Dus volg je gemeente op sociale media.

Meer informatie kan je natuurlijk ook vinden op de website van de vlaamse overheid en de gemeente. Zet deze als snelkoppeling op je computer, zodat je steeds snel de juiste informatie kan terugvinden.

Ook ben ik ingeschreven bij BE Alert en deze houden mij op de hoogte van de grootste wijzigen van de regering. Dus ik weet dat ik moet kijken naar de websites als ik hiervan een melding krijg via mail of sms.

Natuurlijk is er ook het nieuws en de radio die de nodige maatregelen doorgeven, maar eerlijk gezegd hou ik deze niet meer in het oog, omwille dat ik hiervan een negatieve mindset van krijg over allerlei randzaken die er niet meer toe doen of commentaar hoe het nu wel of niet moet en de angst die ze veroorzaken in plaats van het positieve ervan in te zien.

Hoe omgaan met deze informatie?

Er zullen altijd negatieve en positieve berichten zijn en je zult het niet altijd eens zijn met de beslissingen hiervan. Maar ze zijn ons opgelegd, we moeten er nu eenmaal door. Dus je kan gewoon het er het beste van maken en het positieve er van inzien.

We moeten nu inventiever en creatiever uit de hoek komen dan ooit. En dit zorgt voor nieuwe ideeën waar we vroeger niet stil bij hebben gestaan. En geef nu toe, zo een propere winkelkar hebben we nog nooit gehad? En die toiletten in restaurants zijn nog nooit zo proper geweest. Alsook de afhaalservice en online winkelen was nog nooit zo gemakkelijk gemaakt voor ons.

Natuurlijk zijn er een nadelen, maar laten we ons focussen op de voordelen.

Bubbel en contacten organisatie

Je bubbel en contacten organiseren

Mocht je toch besmet geraken door het Coronavirus wordt er nu contactopvolging ingezet. En laten we hen het gemakkelijk maken, door hen een handje te helpen.

Noteer de contacten van je bubbel in je agenda (of andere vaste plaats) met de nodige telefoonnummers en adressen.

Gebruik je agenda ook om afspraken te noteren en noteer hier ook bij met wie die afspraak is en het telefoonnummer en adres.

Zie je nog losse contacten door de dag, noteer ook hier hun naam en telefoonnummer in je agenda op het einde van de dag.

Volgt er dan een contactopvolging, zullen ze heel blij zijn en kunnen ze iedereen snel op de hoogte houden.

Hoe omgaan met minder contacten?

Je moet je contacten niet minderen, maar je moet er anders mee omgaan door bv. online te communiceren en dat is inderdaad niet handig voor verschillende personen, want niet iedereen is even goed digitaal aangelegd.

Dit zorgt voor een extra struikelblok, maar het zorgt er wel voor dat je kan blijven communiceren met vrienden en familie. Op het moment van schrijven is er nog maar een bubbel van 5 per gezin, dus ik snap dat het moeilijk is.

Je kan online videochatten of leuke posts sturen via sociale media hoe je het doet. Dat is dan weer het voordeel van sociale media!

Ook hier is het weer belangrijk om ons aan te passen. Dit kost tijd en moeite en creativiteit. Maar je staat er niet alleen voor.

Wees echt niet bang om hulp te vragen.

Wees niet bang om iets nieuws te leren? Wat is het ergste dat kan gebeuren? Je bent nooit te oud om te leren en dat heeft Corona bewezen.

Digitale organisatie of beter met de computer werken, daar kan Bricolee je mee helpen. Interesse?

Onze economie helpen in Corona tijd

Online winkelen

De overheid roept op om onze economie te steunen in de Corona tijd, maar langs de andere kant beperken ze ons in de gewone gang van zaken zoals avondklok, beperkte winkeltijd, afstand houden, contacten mijden, … Dus ook hier gaan we weer creatief uit de hoek moeten komen.

Online winkelen bij Belgische winkels zorgt voor economische steun en zeer veilige manier van winkelen.

Geplande activiteiten

Ja, spontaan ergens naar toe gaan is moeilijk hier in België alles gaat voortaan via reservaties om beperkte plaatsen te voorzien. Laat dat ons niet tegen houden om toch te gaan. De meeste organisaties doen hun uiterste best om alles veilig door te laten gaan, je dient dit enkel even van te voren te plannen.

Ook hier kan je agenda bij helpen.

Organiseer je rond Corona

Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om je aan te passen aan de wijzigingen en nieuwe wetgevingen rond Corona tijd. Ons leven is even anders met deze mondmaskers handschoenen en handgels, maar daarom niet erg, maar anders.

Bricolee

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.