Organiseer jezelf: Het perfecte cadeautje vinden

Organiseer jezelf: Het perfecte cadeautje vinden

Sta jij elk jaar opnieuw perplex als ze vragen “Hey, wat wil jij hebben met Kerst?” en zie je al helemaal het nut er niet van in. Jij kijkt er al tegenop en de eindejaarsperiode moet nog beginnen. Elk jaar denk je bij jezelf, nu ga ik op tijd beginnen, maar dan loopt er toch iets mis. En wat moet ik hemelsnaam voor mijn partner, mama, … kopen? Tijd om jezelf te organiseren, zodat jij het perfecte, imperfecte cadeautje kan vinden voor je vrienden en familie. Hier vind je alvast boordevol tips als je op zoek bent naar dat perfecte cadeau en dat zonder stress.

Een stappenplan naar het perfecte cadeau

10 tips om zonder stress je cadeau’s te kopen tijdens Sinterklaas, Kerst, Nieuwjaar, … maar ook andere momenten tijdens het jaar.


1 Aan wie “wil” je allemaal cadeautjes geven?

  • Aan wie wil jij een cadeau geven?
  • Wat is jouw relatie met hem of haar?
  • Wat wil je overbrengen?
  • Wat doen ze graag?
  • Wat willen ze altijd al eens doen? Wat zijn hun hobby’s?
  • Wat zouden ze kunnen gebruiken en heel handig vinden?
  • Hoeveel ruimte hebben ze in huis? Wat voor spullen hebben ze al?

Geef antwoord op de volgende vragen en noteer op een blad papier.

Dit wordt je cadeau inspiratielijstje.

Door het jaar kan je al enkele zaken noteren op je cadeau inspiratie lijstje van wat ze graag zouden hebben. Je merkt dingen op van anderen waar ze blij van worden of zaken wat ze goed kunnen gebruiken. Schenk aandacht aan de kleine details.

Als je plots (ook al weet je dat het elk jaar Kerst is) een cadeau mag kopen, kan je meestal niets bedenken, terwijl jij door het jaar dikwijls de gedachte hebt: “Dit is een leuk cadeau idee”.

Gestapelde cadeautjes


2 Verlanglijstje gebruiken


Doordat jij zelf een lijstje bijhoudt van wat jij en je huisgenoten graag zouden hebben als cadeau, maak je het ook makkelijker voor anderen als deze even inspiratieloos zijn.
Het is wel minder spontaan en neemt het verrassingseffect weg, maar helaas kunnen we niet altijd en voor iedereen even origineel zijn. Ook al moeten we dit trachten te blijven proberen.
Zeker als je op voorhand met ”namen trekken” werkt voor cadeautjes, is een verlanglijstje heel handig. Door op je verlanglijstje voor “namen trekken” interesses te melden in plaats van effectieve items, maak je het toch nog spannend en leuk en beperk je de keuzestress.
Als dit stappenplan je niet helpt, kan je eens polsen bij de ontvanger.


TIP: Doordat sommige items op je verlanglijstje niet meteen door het jaar zijn gekocht, maar hier speciaal is op gewacht, gespaard en dus belangrijk zijn voor jou, ga je deze ook meer waarderen.


3 Budget bepalen

Cadeautjes kopen kan een hele hap uit je budget nemen, maar dat hoeft niet zo te zijn.
Bepaal op voorhand een bedrag (en/of tijdsbesteding) voor elk cadeautje dat je kan spenderen en hou je hier ook aan. Bekijk het vanaf jouw budgetperspectieven en niet meteen wat er verwacht wordt.

4 Verwacht niks terug


OK, ik moet toegeven; soms is er ook wat ego mee gemoeid: “Kijk hoe goed ik het heb of hoe rijk ik ben” om de sociale status te laten zien. Of “Ik geef jou iets, dus nu moet je ook iets aan mij geven.” Deze egoïstische redenen zijn niet de intentie om cadeautjes te geven. Maar is vaak wel wat er verwacht wordt. Deze mindset moeten we vermijden.
Het is daarom onbelangrijk of de één een duurder cadeau heeft gegeven of dat jij je ongemakkelijker voelt omdat je een goedkoper cadeau hebt gegeven. Dat maakt niet uit, het gaat om de gedachte, dus laat je hierdoor niet naar beneden halen en je doen twijfelen over je cadeau.
Voel je hier toch ongemakkelijk bij, maak dan vooraf het budget bespreekbaar.


5 Je eigen persoonlijkheid meegeven


Probeer in je cadeau ook je eigen persoonlijkheid te leggen. Hiermee wil ik zeggen dat als jij een totale digibeet bent dat je dan geen high tech Apple gadgets moet geven. Het past je niet. Doe wat past in jouw leefwereld.
En heb je een onpersoonlijk maar handig cadeau, maak dan het inpakken wat persoonlijker.
Cadeautjes die je zelf maakt zijn altijd persoonlijk, is dat geen duidelijke hint : )6 Denk aan duurzame dingen

Bij het bedenken van een gepast cadeau, denk best ook aan duurzaamheid. Zorg dat je cadeaus een lange tijd mee gaan. Je kunt dit misschien niet voor elk cadeau toepassen, maar ik wou het je toch meegeven om over na te denken.
Ben je aan het twijfelen over cadeaus dan kies je voor de duurzaamste optie.

Voordelen:
minder rommel in huis en beter voor het milieu.
We leven ook in een wegwerpmaatschappij, dat wil zeggen dat heel veel spullen een korte
levensduur hebben en dat we steeds vaker nieuwe spullen moeten kopen. Dit ligt niet alleen
aan ons, maar ook aan de fabrikanten die hun toekomst willen verzekeren, zodat wij steeds
opnieuw moeten kopen bij hen.


Doordat ook zoveel nieuwtjes in een hoog tempo op de markt komen, geraken onze spullen
snel verouderd en geraken wij geprikkeld om nieuwe dingen te proberen. We denken nu
eenmaal stilstaan is achteruitgaan.
Nu is dit allemaal niet zo goed voor onze portemonnee en het milieu, daarom wil ik ook hierbij
de focus leggen om bij het kopen van cadeaus en spullen duurzaamheid in je achterhoofd te
houden.

Planner (Printbare pdf) om zelf af te drukken, nu verkrijgbaar in de shop van Bricolee


7 Weg met perfectionisme

Je wil de ontvanger natuurlijk niet opzadelen met een cadeau waar de persoon niet blij van wordt. Je bent bang iets verkeerd te doen, maar alleen al denken over deze gedachte, toont al hoe graag je deze persoon ziet en dat betekent dat wat jij ook kiest, het altijd een geweldig cadeau zal zijn.


Het is niet per se het cadeau op zich dat blij maakt, maar het idee dat jij je best hebt gedaan om aan hen te denken. Je kan dus echt geen verkeerd cadeau kiezen, ook al kom je niet elk jaar even origineel uit de hoek.


8 Inspiratie opzoeken


Bovenstaande zaken helpen je alvast op weg om het “perfecte” cadeau te vinden. Toch nog wat hulp nodig? Doe even wat onderzoek op het internet. Opgelet: geef jezelf een tijdslimiet van 10 minuten, zodat je niet eindeloos blijft scrollen of je keuzestress het overneemt. Met bovenstaand tips, kan je alvast gerichter zoeken.


9 Het perfecte cadeau


Voila, je perfecte cadeau gevonden zonder stress. Je mag jezelf hiervoor belonen. Dat heb je goed gedaan. Voel je je nu niet opgelucht?

Het boek “Feestdagen zonder stress” van Bricolee

Psst. Ken jij het boek Feestdagen zonder stress al van Bricolee. Het perfecte, imperfecte cadeautje voor jou en jouw naasten. Een origineel, seizoensboek dat niet mag ontbreken. Leer jezelf organiseren en start met het eindejaar.


10 Plan je cadeaus : Effectieve cadeaulijst


Je weet nu aan wie je allemaal cadeautjes mag geven, we houden deze ook bij in lijstjes om het overzicht te bewaren. Dus niet enkel je eigen wensenlijstje en die van je huisgenoten, maar ook een lijstje van wat jij nu effectief wil gaan kopen, knutselen voor de ander dit jaar.


Verdeel je effectieve cadeaulijst in 6 kolommen.

In de eerste kolom noteer je aan wie je een cadeau zal geven.

In de tweede kolom noteer je wat het cadeau zal zijn.

De derde kolom daar duid je met een eerste letter aan of je deze Zelf gaat maken, Online gaat bestellen, in
de Winkel gaat halen of gaat Delegeren.
In de 4de kolom noteren we, waar en wanneer we dit cadeau gaan geven.

De 5de kolom daar noteer je het budget voor dit cadeau / het uitgegeven bedrag. In de laatste kolom volg
je de status op met ook hier de eerste letter noteren Besteld, Ok, Ingepakt, Gegeven.

Je kan eventueel nog een notitieveld als extra kolom toevoegen.

In dit overzicht volg je dus de nodige cadeaus op.

Bricolee your life - academy
Leer jezelf organiseren, met de Bricolee your life academy


Wil je iets zelf maken? Maak dan een stappenplan (knutselpagina) aan met wat je dient te doen en wat je nog nodig hebt. Schrijf uit in kleine stappen, haalbare stappen.


Plan in je agenda tijd in, om cadeautjes te kopen en te maken. En als jij winkelt volgens een vooropgesteld winkelplan zoals aangeleerd in het boek “Feestdagen zonder stress”, zal je ook met plezier shoppen voor cadeautjes.


Heb je nogal een drukke planning en geen tijd hiervoor? Ga dan eens over je agenda, met je inspiratiebord in gedachte en bekijk of je hiermee nog in lijn ligt. Indien niet, wat moet je doen om dit te veranderen?

Geniet van het eindejaar en organiseer jezelf!

Make it a december to remember.

Bricolee

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.