Recycle station @ home

recycle station


Geef je spullen die het huis moeten verlaten een vaste tijdelijke plaats. Maak je eigen recycle station voor thuis.

https://youtu.be/3SDYktY9lMs

Als je goed georganiseerd bent, dan help je het milieu al heel wat. In deze blogpost gaan we het niet hebben over zonnepanelen op je huis, of etensresten opnieuw gebruiken of water besparen tijdens het koken.

Nee, we gaan het hebben over de spullen in je huis, die je niet meer nodig hebt en niet meer gebruikt. We gaan het hebben, over de plaats waar je alles opbergt, totdat deze het huis verlaten.

Als je het slim aanpakt, kan je gemakkelijker afstand doen van je spullen en tevens het milieu besparen. Je spullen zullen dan ook minder stress veroorzaken in je huis en je hebt tevens een plan van aanpak gemaakt zodat deze spullen ook het huis echt verlaten. Je huis zal hierdoor ook opgeruimd en netjes blijven en de rommel stapelt zich minder snel op.

We starten eerst met de basis afval verwerking van het huis en we gaan verder naar spullen die je niet meer gebruikt omdat deze stuk zijn of niet meer nodig zijn. Vervolgens gaan we het ook hebben over het grotere puin, als je bv. aan het verbouwen of klussen bent.

TIP: Geef je spullen een vaste plaats, ook als deze niet meer nodig zijn en het maakt opruimen eens zo gemakkelijk.

Recycle station voor thuis

Basis afval verwerking in de keuken.

Tijdens het eten maken hebben wij te maken met een groot deel afval van etensrestjes en restjes van verpakkingen en drankkartons. Tijd om te recycleren.

In onze keukenlade hebben wij 2 grote vuilnisbakken staan, één is voor PMD (Plastic flessen, metaalverpakkingen en drankkartons) en ander voor restafval. Ik heb mijn eigen vuilnisbakken systeem gemaakt omdat in de standaardkeukens deze kleine afvalbakjes geplaatst worden en ik vond dit echt niet werken voor mij. Deze 2 vuilnisbakken achter deze lade zijn echt handig. Deze hebben ook geen deksel, zodat ik snel mijn restjes erin kan plaatsen en ook niet met het deksel meer moet sukkelen. En geloof mij, van geurhinder geen last.

Zoek naar een recycle oplossing op jouw maat. Bekijk je recycle systeem vanuit een ander perspectief. Kan je iets verbeteren? Dient er iets veranderd te worden?

PMD afval recycleren

Als de PMD vuilniszak vol is, dan heb ik in mijn garage aan het huis een grote PMD zak hangen op een vaste plaats, waar ik de PMD van de keuken in plaats. Als het tijd is voor ophaling, dan is deze PMD zak heel gemakkelijk buiten geplaatst.

TIP: Leg een aantal lege vuilniszakken onder de vuilnisbak zelf, zodat je niet altijd naar een andere kast of plaats moet om een nieuwe vuilniszak te halen. Dit maakt het leven gemakkelijker.

TIP: Als je je PMD zak in de keuken overgooit naar de grote PMD zak in de garage, kan je de PMD zak van de keuken wellicht opnieuw gebruiken. Kijk na of je deze altijd moet vernieuwen of niet.

Restafval recycleren

De restafvalcontainer buiten aan onze achterdeur wordt natuurlijk gevuld met de restafvalzak in de keuken. Ook als het tijd is om deze op te halen door de gemeente is deze snel naar de voorkant van het huis geplaatst. Deze staat nu aan mijn achterdeur, om het gemakkelijker te maken in de winter en ik niet teveel door de koude moet. Indien de dagen veel warmer worden, wordt deze iets verder weg van huis geplaatst om eventuele geurhinder te vermijden. Maak het jezelf gemakkelijk.

TIP: In verschillende kamers in het huis heb ik kleine vuilbakjes staan, zodat wij sneller en gemakkelijker het afval en afgedankte spullen kunnen verwijderen uit ons huis. Als iets dichtbij staat, ben je meer geneigd deze spullen en afval weg te doen. Zo moet je niet voor elke prul dat je wilt weg doen naar beneden lopen en het daar in de vuilnisbak stoppen.

Etensresten verwijderen

In de keuken hebben wij ook een klein compostvaatje speciaal voor etensresten. Hiervoor kan je natuurlijk een groen container halen bij de gemeente, maar deze hebben wij niet. Wij hebben kippen. Kippen zijn gemakkelijk en geniale beesten. Ze verwerken al onze (98%) etensresten en geven daarvoor lekkere eitjes terug en ze vragen weinig onderhoud. Ik vind deze beestjes echt geweldig. Telkens als dit compostvaatje vol zit, gaat dit naar de kippen. Dit gebeurt bij ons +- om de 2 dagen.

(Psst, onze kippen krijgen ook nog graan en water hoor. Ze komen niets te kort.)

Wil jij ook een recycle station bij jouw thuis? Wil jij jezelf ook beter leren organiseren om zo het milieu te besparen? Contacteer Bricolee voor een gratis kennismakingsgesprek. Organiseren is onze passie.

Het recycle station voor thuis

recycle station voor thuis 2

Tijdens het eten maken, zijn er nog meer spullen die voor afval zorgen en deze worden verwerkt in het recycle station in onze garage. Maar ons recycle station gaat verder.

Het recycle station bevat allerlei spullen die na een tijdje het huis moeten verlaten, maar laten we eerst beginnen met nog enkele spullen die weg moeten tijdens het eten maken.

Frituurvet

Frituurvet wordt als deze het huis verlaat naar de container gebracht bij onze winkel in de buurt. Dus als ik ga winkelen, neem ik het frituurvet mee. Dus gebruikt frituurvet heeft een kort leven in ons huis, want deze wordt geplaatst op mijn tafel in de garage. Dit is een tafel dat ik moet passeren, als ik met de auto wil vertrekken. Omdat ik deze passeer, ga ik ook minder snel mijn frituurvet vergeten als ik naar de winkel ga. Deze tafel is trouwens ook de tafel, waar ik mijn bakken en diepvrieszakken voor de winkel bewaar. Dus als ik naar de winkel ga, heb ik de spullen op deze tafel nodig om te gaan winkelen. Het is een routine geworden om deze mee te nemen.

TIP: Een voorbijgang plaats is een plaatsje dichtbij de ruimte waar jij het huis verlaat. Hier kan je spullen opzetten die weg gebracht dienen te worden als je bv. met de auto de deur uit gaat. Zo vergeet je ze niet zo snel.

Glasbokalen

Lege glasbokalen worden eerst door ons afwasmachine goed afgewassen en gaan dan naar onze glascontainer in ons recycle station. Is deze bak vol, dan wordt deze naar de glasbol gedaan even verderop het straat. Bij sommige gemeentes worden deze opgehaald, maar in onze gemeente werkt het met glasbollen.

TIP: Op onze containers staat de melding, “is deze vol – leeg mij”. Raar maar waar, maar het werkt echt om sneller deze te ledigen.

Plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen krijg je nog steeds genoeg binnen, ook al ga je winkelen met herbruikbare zakken en dozen. In mijn berging – dat is de plaats waar ik het meeste van het winkelen plaats – staat een mand om de meeste plastic al op te vangen. Maar als deze vol is of ik heb ander overig plastic, wordt deze ook naar het recycle station geplaatst in een aparte container. Ook als deze vol zit, wordt deze geledigd en meegegeven met de ophaaldienst.

TIP: Enkele plastic zakjes die ik mee krijg van de winkel, worden bij ons gebruikt voor het compostvaatje. Zo hebben deze zakjes een tweede leven.

TIP: Zorg dat nieuwe vuilniszakken ook op een toegankelijke plaats vlakbij het recycle station liggen. Dit maakt je leven heel wat aangenamer.

Papier en Karton

Deze container staat ook in onze garage binnen. Dit is een container van de gemeente zelf. Deze staat in de andere uithoek van de garage omdat dit een heel grote container is. Papier en karton dat niet nodig is, gaat meteen naar deze container. Alles direct opgeruimd.

TIP: Zorg dat er minder papieren binnen komen, door een sticker “geen reclame” op de brievenbus te plaatsen.

Leeggoed recycleren

Leeggoed

Ook voor het leeggoed van bier en andere dranken is er een plaatsje voorzien in onze garage. Extra handig en vol is vol, tijd om naar de winkel te gaan.

Heb jij ook interesse in het organiseren van je huishouden en alles wat daarbij komt kijken? Neem dan een kijkje op onze blog.

Corona afval

Dit filmpje werd opgenomen, toen er nog geen sprake was van Corona, daarom even deze update. In België wordt gevraagd om de gebruikte mondmaskers, handschoenen en papieren zakdoekjes bij het restafval te deponeren. Plastic flesjes van handgels dient bij het PMD geplaatst te worden.

Het recycle station voor thuis gaat verder

Nu komen we aan onze spullen die we niet elke dag afdanken, zoals batterijen, lampen, een kapotte pan, oude smartphone, oude kleren en speelgoed. Wat doen we daarmee?

1 van de redenen waarom wij spullen die we niet meer gebruiken houden is omdat het zoveel gedoe is om deze weg te krijgen. Maar als je deze mee inbouwt in je recycle station, gaat het opruimen van deze spullen veel gemakkelijker verlopen.

Wel opletten, dit zijn tijdelijke opslagplaatsen. Het is écht de bedoeling dat deze het huis verlaten. Maar door deze op te nemen in het recycle station zal het huis verlaten gebeuren wanneer het past in jouw agenda en zonder dat deze extra rommel in huis veroorzaken.

Batterijen recycleren

Batterijen oude en nieuwe worden bij ons bewaard in onze hal. Dit is omdat we batterijen toch meer nodig hebben, dan ik altijd denk. Dit was een plaats dat meer toegankelijk was voor ons om deze te gebruiken. Deze zijn opgesplitst in een doos nieuw en een doos gebruikte. Ik doe de gebruikte niet direct weg naar het recycle station, omdat deze voor sommige apparaten toch nog dienst kunnen doen omdat deze minder stroom verbruiken. Zijn deze batterijen echt dood,worden deze bewaard in een grote zak voor lege batterijen in het recycle station in onze garage. Deze worden dan meegenomen naar het containerpark of winkel. Ik moet eerlijk toegeven dat wij de batterijen maar 1 keer per jaar wegbrengen naar het containerpark.

Oude lampen

Is er een lamp stuk in ons huis, dan dienen we deze te vervangen. Voor een groot deel van de lampen hebben we direct een vervanging in onze garage liggen, maar voor sommige speciale lampen, hebben wij de lamp nodig om een nieuwe te kunnen bestellen. Daarom blijft een oude lamp bij ons soms wat langer liggen. Maar hiervoor hebben wij ook een speciaal plaatsje voorzien in onze recycle station, zodat deze ons niet meer stoort in huis zelf. En hebben we deze besteld, dan ligt deze oude lamp ook direct klaar om mee te nemen naar het containerpark. Oude lampen worden dus bewaard in een kleine container in ons recycle station thuis.

Kapotte voorwerpen recycleren

Jij kent dat wel een pan dat stuk is of een smartphone dat stuk is. Wat moet je daar in hemelsnaam mee blijven. Elektronische toestellen worden apart gesorteerd in het containerpark, dus doen we dit ook in ons huis. Voor kleine elektronische voorwerpen die stuk zijn worden deze ook bewaard in ons recycle station in onze garage binnen.

Zijn deze items groter, zoals bv. een microgolf. Dan heb ik een aparte plaats voorzien in mijn garage waar ik alles plaats dat naar het containerpark moet.

Ik probeer niet voor elke prul naar het containerpark te rijden, omdat ik even wat kan bewaren en dan alles te samen naar het container park kan brengen één à tweemaal per jaar. Soms heb je deze plaats niet en raad ik aan om een plaats te voorzien in je huis, van spullen die het huis moeten verlaten en deze dan ook dezelfde week met je auto weg te brengen.

Andere kleinere voorwerpen probeer ik in mijn restafvalcontainer mee te krijgen, maar dat lukt niet altijd omdat deze te groot zijn. En deze worden dan ook op één centrale plaats bewaard in mijn garage. Als deze plaats, mijn limiet overschrijdt, wordt het tijd dat we naar het containerpark gaan.

TIP: Zorg voor één vaste plaats in je garage voor spullen die naar het containerpark moeten. Is deze plaats vol, dan is het tijd om te gaan.

Inkt recycleren

Ook inkt van onze printer worden bewaard in ons recycle station aan huis, totdat wij naar het containerpark rijden en deze kunnen meenemen.

Oude kleren en andere spullen om te doneren

Soms zijn spullen nog wel in goede staat, maar zijn ze niet meer van toepassing voor jouw gezinssituatie zoals speelgoed of kleren van je kinderen of boeken die je niet meer leest.

Ook hier heb ik een speciale plaats voorzien in mijn recycle station. Hier heb ik een zak hangen, waar alle kleren die gedoneerd mogen worden, dat deze hier in worden gedaan. Is deze zak vol, dan breng ik deze naar de Kringloopwinkel of kledingcontainer. Zijn de kleren toch niet meer bruikbaar, dan knip ik ze in oude vodden voor mijn volgend verfprojectje of voor het kamp van mijn dochter en anders gaan ze rechtstreeks in de afvalcontainer.

TIP: Altijd handig is om deze containers te labelen, zodat ook huisgenoten direct weten wat hun te doen staat.

Ook in diezelfde kast heb ik een plaatsje voorzien voor spullen om te doneren, zodat het speelgoed of boeken niet meer in mijn huis slingeren, maar op deze vaste plaats. Als ik wat bijeen heb of ik ken iemand die dit kan gebruiken neem ik het mee. Ik let er natuurlijk wel op , dat het niet meer wordt dan dat in deze kast kan. Het is effectief de bedoeling dat deze spullen het huis verlaten, maar dat je niet voor elke klein dingetje direct het huis moet verlaten.

Je spullen hebben nu een vaste tijdelijke plaats om het huis te verlaten. zorg er ook voor dat het tijdelijk is.

Bouwgerelateerde zaken in het recycle station

Ben je aan het renoveren geslagen of heb je een kamer heringericht of wat klusjes thuis uitgevoerd, dan krijg je soms wat meer afval dan normaal. Ook voor bouwtypische zaken heb ik een recycle station opgesteld, maar ditmaal in mijn garage buiten. In deze garage hebben we zaken opgesplitst en zijn er bepaalde hoeken gemaakt.

We hebben een hoek oud ijzer en ook een hoek afvalhout.

Daarnaast hebben wij een hoek chemisch afval voor spuitbussen PUR en lege verfblikken in te plaatsen.

En dan hebben we ook een iets grotere hoek voor spullen van de bouw die naar het containerpark moeten, maar dat is afhankelijk wat het project van dat moment is. Als het project is beëindigd of als onze hoek te groot wordt, rijden we naar het containerpark. Maar tijdens de werken door, zal de rommel niet verspreid geraken, want er is één vaste plaats voor deze spullen.

TIP: Zijn het echt grote werken, raad ik aan om een container te huren voor een tijdje.

En wat met tuinafval in het recyclestation

Voor tuinafval hebben wij natuurlijk onze kippen die een deel opvangen, maar ook hiervoor hebben wij aparte compostvaten die wij blijven aanvullen en onderhouden. Compostvaten zijn ook echt een aanrader.

Dit tuinafval zit verborgen naast onze garage achter in de tuin. Er staat een hele mooie treurwilg voor, zodat dit plaatsje niet storend is en toch heel handig voor de nodige tuinafval.

Hier bewaren wij ook trouwens onze takken van het snoeien, totdat wij op een dag een hakselaar gaan lenen en deze dan kunnen verwerken.

Maar hoe gaan deze spullen nu echt mijn huis verlaten

Een vaste plaats voor afgedankte spullen

Het plaatsen van spullen in het recycle station is tijdelijk. Deze spullen moeten het huis verlaten. Het recycle station helpt je hierbij.

Je geeft je spullen een korte maar tijdelijke plaats in je huis, best een plaats die je passeert als je het huis uit moet, zoals mijn tafel in de garage.

Handige recycle info plaatsen

Wat je ook best kan doen is de openingsuren van het containerpark en kringloopwinkel boven het recycle station hangen en natuurlijk de afhaalkalender van je gemeente. Dit zorgt er ook voor, dat je sneller geneigd bent om deze spullen weg te doen, want je moet minder opzoekwerk verrichten en je weet alles juist en direct te sorteren.

Commandeer jezelf

Geef jezelf de limiet, dat als dit plaatsje vol is, je deze spullen moet wegbrengen. Niet meer! Zet dit misschien als slogan op je plaatsje. Zet effectief een label “Ben ik vol, breng mij weg” op je containers of maak een poster boven het recycle station. Geloof mij, dit zorgt ervoor mij écht voor dat ik deze echt ga weg brengen.

Maak het jezelf gemakkelijk

Als jij teveel moeite moet doen in huis om je afval weg te krijgen, ga je dit minder vaak doen of al helemaal niet. Zorg voor systemen om het jou gemakkelijker te maken. Zoals bv. meer vuilnisbakjes op elke kamer.

Je agenda helpt jou

Noteer dat je spullen moet wegbrengen in je agenda en je bent veel meer geneigd om dit uit te voeren. Je agenda is je vriend, als het gaat om dingen effectief uit te voeren. Dus weg met dat uitstelgedrag.

Voorbijgaan tafel

Zoals al eerder gemeld, zorg zeker voor een vaste plaats bij het naar buiten gaan van je huis, zodat je daar dingen kan plaatsen die je mee moet nemen naar buiten. Enneuh, dat wil niet zeggen, weken in je auto laten staan hé : )

Hang desnoods ook een label in je auto, moet ik niets meenemen of wegbrengen. Visuele meldingen helpen echt.

Het recycle station fungeert ook als party station

Zoals je al kan zien in het filmpje, staat er ook een ijskast en een bakje voor de dopjes van de flesjes tussen mijn recycle station. Dat is als wij een feestje geven, we ook heel gemakkelijk alles kunnen opruimen. Een echte win-win situatie.

De dopjes van de flesjes worden bewaard in extra schaaltje boven de ijskast en dit wordt ook uiteindelijk bewaard voor het goede doel.

Is het flesje op, kan deze meteen daarnaast bij het leeggoed geplaatst worden. Is het blikje Cola op kan dit ook meteen in de PMD zak daarnaast geplaatst worden. Heb je nog last van plastic verpakkingen of karton van enkel drankjes, kunnen deze ook meteen in de juiste container geplaatst worden.

De tafel die dienst doet om spullen het huis te laten verlaten, fungeert dan tijdelijk als opslagplaats voor gebruikte glazen en borden. Hier hang ik soms zelfs een extra zak aan voor restafval (want deze staat in container normaal buiten) en als het feestje gedaan is, is opruimen een fluitje van een cent.

Heb jij al nagedacht over een Party recycle station bij jouw thuis / recycle station?

Ohja, de afvalcontainers die ik gebruik en tafel zijn afkomstig van IKEA.

Het recycle station is iets voor jou

Hopelijk heeft deze blogpost je wat doen nadenken over de manier dat je je spullen afdankt. Ik hoop dat het recycle station thuis je inspireert om je afval en je afgedankte spullen beter te organiseren, zodat je huis opgeruimd blijft en jij meer rust in je hoofd ervaart. En als extra motivatie, weet dat je het milieu een handje helpt door goed georganiseerd te zijn. Ieder op zijn manier.

Elke woning en gezinssituatie is apart, maar maak het op jouw manier en ik ben ervan overtuigd dat zeker enkele tips ook bij jouw van toepassing kunnen zijn om je spullen beter af te danken en te recycleren.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.