Thuiswerken en thuisscholing, hoe pak je dat best aan?

thuis scholing en thuis werken

Wauw seg, wie had dat gedacht, dat we nieuwe leerstof aan onze kinderen moeten leren. Dat vraagt inderdaad om een aanpassing niet enkel van jou, maar ook van jouw partner en kinderen. We gaan er gewoon het beste van maken voor onszelf en onze kinderen.

Maar hoe pakken we dit best aan, dat thuiswerken en thuisscholing? We moeten waarschijnlijk zelf nog werken en je partner ook nog en dan nog thuis lessen geven aan je kinderen. We starten alvast met positief denken, want 1 ding hebben we geleerd in deze Corona tijd en dat is flexibel zijn.

Dit zijn alvast mijn tips op een rijtje voor jou.

thuisscholing en thuiswerken

Maak duidelijke afspraken

Alles staat en valt met communicatie, dus je kan best goede afspraken maken vanaf het begin. En dat met verschillende personen.

Goede afspraken met je partner

Werkt je partner ook van thuis uit, maak dan samen afspraken over wie wanneer de kinderen helpt met het leren. Zorg dat je beiden tijd hebt om ook zelf effectief te werken, maar dat je een correcte beurtrol hebt om je kinderen te helpen.

Is er misschien een mogelijkheid dat je in een aparte kamer kunt werken, zodat je niet gestoord kan worden?

Is er misschien de mogelijkheid om een hoofdtelefoon te gebruiken om jezelf af te schermen van de omringende geluiden?

Probeer de uithoeken van jullie huis te vinden, zodat iedereen ongestoord kan werken.

Goede afspraken met je werkgever

Als je van thuis uit kunt of mag werken is dit natuurlijk al heel wat. Ik vind dat ik meer gedaan krijg als ik van thuis uit kan werken, maar dat is niet voor iedereen het geval.

Overleg goed waar je prioriteiten liggen op het werk en overleg goed met je werkgever. Ik denk dat iedereen beseft, ook je werkgever dat niet alles haalbaar is.

Mocht je toch nog veel werk hebben, probeer je uren te verschuiven, zodat je bv. overdag toch een beetje je kinderen kan helpen met de lessen en hun activiteiten en dat je bv. een deel s’avonds werkt.

Maar zorg wel voor goed afgesloten concrete blokken tijd. Hiermee bedoel ik, als je s’avonds gaat werken, laat iedereen in je gezin weten, dat dit bv. van 8 tot 10 uur is zodat je niet gestoord wordt in die tijd, maar dat je wel tijd hebt daarvoor.

Nu is het extra belangrijk om je werktijd en privétijd goed te bewaken.

Goede afspraken met je kinderen

Leg ook duidelijk uit aan je kinderen wat er aan de hand is, zonder negatieve woorden te gebruiken, dus met een positief gevoel. Leg uit dat je moet werken en je partner ook. Leg hen ook uit, dat ze moeten leren en natuurlijk ook nog veel mogen spelen. Ze begrijpen meer dan je denkt.

We stellen een dagschema op voor de kinderen om hen structuur te bieden. Zie verder in de blogpost, hoe we dit het beste doen.

Structuur is nu meer dan ooit belangrijk voor de kinderen. Probeer dit aan te passen aan jouw werkschema en dat van jouw partner.

Goede afspraken met de leerkrachten

De leerkrachten wensen ook het allerbeste voor de kinderen en het liefst van al zouden ze zelf willen lesgeven. Helaas is het nu even niet anders.

De school zal hun uiterste best doen om goed te communiceren over wat ze kunnen leren en hoe ze dit moeten leren. Ook zijn er verschillende handige websites waar je kind nuttige informatie kan halen. Kijk maar even op het portaal of website van de school.

Mocht je écht vragen hebben of denk je iets verkeerd aan te leren, mail dan even de leerkracht, ze helpen je graag verder.

Vergeet niet regelmatig de website van het school te bekijken.

Wil jij meer tips rond structuur in je huishouden, je werk, je gezin of jezelf bekijk dan de blog van Bricolee

Structuur is belangrijk

Dagplanning voor kinderen

Stel een dagschema op voor je kinderen, zodat ze weten wat ze die dag mogen verwachten. Dit dagschema blijft elke dag grotendeels hetzelfde, maar kleine nuances wie, wanneer gaat helpen en welke lessen.

Noteer duidelijk de blokken tijd om les te krijgen en welke les. Onderstaand geeft een voorbeeld. Dit voorbeeld is enkel illustratief, maar dien je aan te passen aan jouw situatie. De ene dag is misschien meer de papa aan het werken en de andere dag meer de mama. Het kan ook gelijk verdeeld worden.

  • Bv. 08.00 – 09.00 Opstaan – ontbijt – klaarmaken met papa
  • Bv. 09.00- 10.00 Spelling leren met papa
  • Bv. 10.00 – 11.00 Rekenen leren met papa
  • Bv. 11.00-12.00 Actief spelletje met papa (wandelen, trampoline springen, sjotten,…)
  • Bv. 12.00 – 12.30 Lunch pauze
  • Bv. 12.30 – 13.30 Huishoudelijke taakjes doen (afhankelijk leeftijd kind)
  • Bv. 13.30 – 14.30 Taal leren met mama
  • Bv. 14.30 – 15.30 WO leren met mama
  • Bv. 15.30 – … vrij spel
  • Bv. 19.30- 20.00 klaar maken om te gaan slapen en slapen

Er kunnen blokken zijn om samen te spelen, om alleen te spelen , blok voor taakjes. Alsook een blok voor de lessen, schermtijd, eetpauzes, creatieve opdrachtjes en actieve opdrachtjes,…

Vergeet de pauzes niet en laat ze even buiten spelen en wat sporten. Dat is ook héél belangrijk nu ze zo veel thuis moeten zitten.

Zijn je kinderen al wat ouder, kan je mijn dagplanner voorbeeld gebruiken. Voor hele kleine kinderen, zou ik gebruik maken van aparte kaartjes met afbeeldingen en deze in de juiste volgorde leggen, zodat ze weten, wat nog gaat komen en wat er al geweest is.

Ik heb nu blokken gebruikt van 1 uur, maar deze zijn eigenlijk 50 minuten zoals in het school, zodat er tussen elke activiteit 10 minuten pauze is. Probeer de taken ook af te wisselen, die meer of minder concentratie vergen.

Je kan ook best een timer gebruiken om de tijd goed af te bakenen.

Ja, af en toe TV gebruiken als babysit mag zeker

Organiseer je huis voor thuisscholing en thuiswerken

Een plaats om te spelen

Maak een aparte plaats in je woonkamer of huis waar ze kunnen spelen, dit blijft de speelhoek en ook enkel daar blijft het speelgoed!

In deze ruimte leg je best ook handige bakjes zodat ze het speelgoed na het spelen kunnen opruimen. Om het opruimen te vergemakkelijken voor je kinderen kan je best de dozen/bakjes labelen. Zo weet iedereen, waar wat hoort.

Ik heb niet graag het speelgoed in het zicht liggen in de woonkamer, maar hey, het zijn speciale tijden. Dus ja ook mijn dochter haar Lego trein mag weken blijven staan . Maar hou het op één afgebakende ruimte in je woonkamer of een aparte kamer. Maar uit ondervinding willen de kinderen spelen, waar ook de ouders zijn.

Een plaats om te leren

Maak een vaste plaats aan een bureau of tafel, waar ze elke dag gerust hun huiswerk kunnen maken met de minste afleiding.

Heb je meerdere kinderen, probeer elke een hoek van een tafel of probeer een andere ruimte. Zet desnoods openstaande kaften tussen elkaar, zodat ze elkaar niet kunnen storen. Ook hier zijn hoofdtelefoons handig.

Probeer als het kan, een plaatsje te zoeken waar ze niet afgeleid zijn door het speelgoed.

Opgelet, als ze op de laptop werken aan tafel is dit meestal niet ergonomisch werken. Dus probeer je bureau en dat van je kinderen zo ergonomisch mogelijk in te stellen. Een simpele oplossing kan zijn om een extra kussen op de stoel te plaatsen.

Leeftijd kind

Natuurlijk speelt de leeftijd van je kind een belangrijke rol in het zelfstandig leren, spelen en taakjes uitvoeren. Dus wees geduldig en flexibel. Ook voor je kinderen is dit een aanpassing.

Handige tips om zelf productiever thuis te werken

OK, je kinderen hebben nu structuur en zijn klaar om les te krijgen. Nu jij nog, hoe kan jij efficiënt thuiswerken.

Push meldingen

Zet je push meldingen op je computer en smartphone uit van je email en je apps, zo wordt je minder gestoord en afgeleid en krijg je zelf meer gedaan in korte tijd. Die tijd kan je weer gebruiken om je kinderen les te geven of om samen een activiteit te doen.

Pauzes

Net als je kinderen heb jij nood aan pauzes om je werk geconcentreerd te blijven verder doen. Probeer op dezelfde momenten pauzes te nemen als je kinderen.

Hoofdtelefoon of andere kamer

Als je effectief voor je werk bezig bent, probeer je dan hierop te concentreren. Als er een mogelijkheid is om naar een andere kamer te gaan, doe dit dan. Of gebruik een hoofdtelefoon om je te concentreren.

Doe alsof je naar het werk gaat

Blijf niet in je pyjama zitten als je thuis werkt. Doe je normale kleren aan, alsof je echt naar je werk gaat. Ga desnoods een blokje rond het huis wandelen en kom terug en start je werk. Dit is een goede start voor je hersenen om effectief werk te doen.

Weinig aandacht taken

Er zijn momenten dat je kinderen niet écht willen mee werken en je toch nog werk wilt verrichten. Welke lage energie, weinig aandacht taken kan je dan doen. Bv. de nieuwsbrief lezen van je werk, gemakkelijke mailtjes beantwoorden, een eerst draft van een powerpoint maken,…

Plan je dag

Je dient nu niet enkel met je eigen werkplanning rekening te houden, maar nu ook met de rest van je gezin. Maak een planning voor je dag op. Door dit op te schrijven, ben je meer geneigd je planning af te werken.

Wees lief voor elkaar

Voor iedereen is dit een nieuwe en unieke situatie. Niemand had hier een draaiboek voor klaar liggen. Dus probeer begripvol te zijn voor iedereen binnen en buiten je gezinssituatie. Communicatie is en blijft belangrijk. Probeer ook de richtlijnen te volgen van de overheid om het Coronavirus te bedwingen of we het nu leuk vinden of niet. Of we nu tot een risico groep behoren of niet.

Wees lief voor jezelf

Deze tijden vragen veel van je. Niet alleen je kinderen, ook je partner, je huisdier, je werk. Maar vergeet jezelf niet af en toe in de watten te leggen. Spreek ook duidelijk me-time af. Dat kan zijn een uurtje in het bad liggen, een uurtje ongestoord TV kijken, boekje lezen.

Heb jij interesse in boeken rond persoonlijke groei, structuur, energie, opruimen en organiseren of productiviteit. Kijk dan naar Bricolee’s boekenclub.

Probeer ook voor jezelf een structuur thuis aan te brengen en probeer nog steeds gezond te eten en buiten te komen.

24 uur bij elkaar zitten heeft zijn momentjes. Dus doe tijd samen, maar ook apart. De tijd apart is ook belangrijk!

En vergeet niet te genieten van je tijd samen als gezin. Deze weken zijn écht uniek.

Bricolee

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.